לצלמים יש כישרון ייחודי לראות את העולם בצורה שונה מאחרים ולתפוס רגעים מיוחדים באמצעות עדשת המצלמה. כמו בכל מקצוע אומנותי, גם בצילום כישרון וסגנון אישי הם רכיבים הכרחיים להצלחה בתחום. עם זאת, ישנה חשיבות גדולה גם להפגנת ידע נרחב ולצבירת ניסיון תעסוקתי איכותי ומגוון, שכן מה שמפריד בין צלם חובב ומוכשר במיוחד לצלם מקצועי הם לימודי המקצוע וצבירת ניסיון תוך עבודה "בשטח".
בין אם אתם צלמים שכירים ובין אם עצמאיים, המעסיק או הלקוחות שלכם יעריכו מאוד אם רכשתם השכלה רלוונטית ואם עבדתם כצלמים בפועל וסביר להניח שאף יבקשו לראות את תיק העבודות שלכם, בו ניגע בהמשך.
אם כן, כתיבת קורות חיים לצלם חייבת לכלול את כל ההכשרות המקצועיות שהוא עבר (קורסים, השתלמויות וכו'). כדאי אף לציין קורסים אשר אינם קשורים באופן ישיר לצילום אך יכולים להיות רלוונטיים לעבודתכם כמו קורס פוטושופ או עריכת וידאו. בנוסף, אם אתם מתמחים בסגנון צילום מסוים כמו פורטרטים, אוכל או טבע תוכלו לציין זאת בקורות החיים במידה וזה רלוונטי לעבודה שאתם מחפשים.
מיומנויות אישיות וחברתיות מפותחות הן כלי הכרחי נוסף בארגז הכלים הרחב של הצלם ועל כן חשוב מאוד שיופיעו בקורות החיים שלכם. עבודה שוטפת עם לקוחות ומצטלמים דורשת מהצלם אדיבות, סבלנות, שלוות נפש, שירותיות, יוזמה וביטחון עצמי. לדוגמה: אם אתם צלמי חתונות אתם בטח יודעים שזוגות רבים מאבדים את הביטחון מול המצלמה, לכן התפקיד שלכם הוא להיות סבלניים, להוביל את הזוג ולהשרות את ביטחונכם עליו.
סעיף זה תקף גם אם אתם מצלמים חפצים דוממים, כי בסופו של דבר מדובר ביחסי עבודה בין צלמ/ת ללקוח/ה, שדורשים – כמו בכל מקצוע שירותי אחר – יכולות אישיות ובין-אישיות ברמה גבוהה. בנוסף לניסיון תעסוקתי עשיר או השכלה רחבה מעסיקים ולקוחות רבים ישמחו לראות בקורות החיים של צלם פירוט של תכונות אופי חיוביות (כמובן שחשוב לכלול רק את אלה שבאמת נכונות לגביכם).
אם צברתם השיגים מקצועיים מרשימים – ציינו זאת. הציגו צילומים שלכם בתערוכה? אתם מרצים בתחום הצילום? זכיתם בתחרות צילום נחשבת? קורות חיים של צלם חייבים לכלול מידע כזה. תזכרו שקורות החיים שלכם (בנוסף לתיק העבודות) הוא כרטיס הביקור שלכם, ותפקידם להראות למעסיק או ללקוח שאתם אנשי המקצוע שהם רוצים לפרויקט/אירוע שלהם.
נראה שתיק עבודות הכרחי לצלם בדיוק כמו קורות חיים, שכן זהו נוהג מקובל לבקש מהצלם לראות את תיק העבודות שלו לפני שמעסיקים אותו או שוכרים את שירותיו (כמו שנאמר: "תמונה אחת שווה אלף מילים"). תיק העבודות הוא רכיב משלים לקורות חיים כתובים היטב.
התשובה על השאלה הנפוצה "באיזה שלב מציגים את תיק העבודות?" אינה חד משמעית ותלויה בבקשת הלקוח או המעסיק. יש שיבקשו לראות את תיק העבודות של הצלם בשלב קורות החיים, ויש שיבקשו לעיין בו במעמד הריאיון. שימו לב לבקשה הספציפית של כל מעסיק/ה או מראיינ/ת.
לקוחות רבים אף מחפשים את הצלם ברשתות החברתיות כמו אינסטגרם ופייסבוק, ומתרשמים מעבודותיו עוד בטרם הם יוצרים איתו קשר. לכן, טיפ חשוב – בנוסף לתיק עבודות "מסורתי", נהלו פרופיל מקצועי מושקע ומושך ברשתות החברתיות, והתייחסו אליו כאל תיק העבודות הווירטואלי שלכם.
נצלו את הזמן להתכונן
למיונים לעבודה!